+32 491 76 97 74

Uw specialist in isolatie van spouwmuren

Isoleaz begeleidt u bij de isolatie van uw spouwmuren in België.

Premiesteun

Onze experts helpen u bij het verkrijgen van premies voor de isolatie van uw woning.

Ondersteuning op maat

Onze experts helpen u bij het verkrijgen van premies voor de isolatie van uw woning.

Uw isolatie-expert

Samenwerken met Isoleaz is een garantie voor kwaliteitswerk door gecertificeerde experts.

Bij ISOLEAZ zijn we gespecialiseerd in gevelisolatie in België. Wij bieden een verscheidenheid aan diensten om aan uw behoeften te voldoen, of het nu gaat om de renovatie van uw binnen- of buitengevel of voor uw spouwmuren. Ons team van experts staat tot uw beschikking om u van het beste advies te voorzien en u te begeleiden tijdens uw isolatieproject.

Het isoleren van spouwmuren: een noodzakelijke handeling

In een gebouw dat al enkele eeuwen oud is, heeft u wellicht gemerkt dat sommige muren hol zijn. Deze dubbele muur bestaat uit twee lagen die worden gescheiden door een lege ruimte, die gemeenschappelijk bekend staat als een spouw. In het kader van een renovatie van uw woning is het dus mogelijk om te kiezen voor isolatie van spouwmuren. Maar voordat u dit doet, is het onvermijdelijk om enkele vragen te stellen. Zoals of het momenteel mogelijk is om deze spouwmuren te isoleren, of welke materialen zullen worden gebruikt voor dit project. ISOLEAZ staat u bij om deze verschillende vraagstukken te beantwoorden.

 

Wat is muurisolatie?

In feite bestaat muurisolatie van holle muren erin om een spouw op te vullen met isolatiemateriaal. Deze techniek maakt het mogelijk om aanzienlijk warmteverlies te verminderen. Uiteindelijk biedt deze dienst aanzienlijk meer comfort en een aanzienlijke besparing op uw energierekening. Desondanks zijn er veel voor- en nadelen aan deze aanpak. Bovendien zal deze dienst variëren afhankelijk van of u zich in een nieuw gebouw bevindt of dat u uw woning wilt renoveren.

Tijdens een renovatie, als de muur van uw woning hol is, moet deze aan de buitenkant worden geïsoleerd. Over de hele gevel zullen werkzaamheden worden uitgevoerd om kleine gaatjes in de voegen te boren. Vervolgens wordt isolatiemateriaal ingespoten, waarna de gaatjes worden dichtgemaakt met een materiaal dat dezelfde kleur heeft als de voegen. Dit zorgt voor een esthetisch onberispelijk resultaat. De werkzaamheden kunnen in één dag worden uitgevoerd.

Diagnostique isolation de maison
isolation murs extérieurs

Bij een nieuwbouwproject wordt een dubbele muur standaard geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt dan op de binnenmuur geplaatst voordat het bedekt wordt met de door u gekozen bekleding, zoals pleisterwerk, bakstenen of houten gevelbekleding.

Hoe weet u of muren hol zijn?

Natuurlijk is het essentieel om te weten of een muur hol is. Om dit eenvoudig te identificeren, kunt u kijken naar de dikte van de muren, het bouwjaar van uw gebouw – huizen gebouwd vóór 1920 hebben doorgaans geen holle muren – of door te verwijzen naar de bouwplannen. Bijvoorbeeld, als de plannen laten zien dat er een dubbele muur is met ruimte tussen twee wanden, betekent dit dat uw muur hol is.

 

Is het mogelijk om spouwmuren te isoleren?

Zelfs als uw woning holle muren heeft, betekent dit niet per se dat u deze muren kunt isoleren. Om ervoor te zorgen dat een renovatietechniek echt van goede kwaliteit is, moeten bepaalde zaken worden gecontroleerd.

  • Ten eerste moet de holte voldoende dik zijn. Over het algemeen raden we onze klanten aan om te controleren of de dikte van de holte minimaal 5 cm is. Om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal voldoende presteert, moet de dikte aanwezig zijn. Als de holte niet dik genoeg is voor dit project, analyseren we en bepalen we de meest interessante techniek om uw probleem zo snel mogelijk op te lossen.

 

  • Om een goede verspreiding van het isolatiemateriaal te garanderen, mag de holte ook niet verstopt zijn door verschillende puin. Dit kan ook vochtproblemen verergeren.

 

  • Ook als u iets wilt doen aan holle muren, is het essentieel om te controleren of de gevel van de woning in goede staat verkeert. Anders bestaat het risico dat vocht het isolatiemateriaal aantast. Het is verstandig om te controleren of de gevel geen scheuren, splinters of andere aanzienlijke schade vertoont. In het geval van problemen kunnen we ingrijpen om uw gevel te repareren.

 

  • Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat de isolatie van spouwmuren aanzienlijk beter presteert onder droge omstandigheden. Om te voorkomen dat vocht de isolatie beïnvloedt en daarmee zijn formidabele effectiviteit vermindert, is het belangrijk dat vocht correct uit de muren wordt afgevoerd. Controleer daarom of de gevelbekleding dampdoorlatend is.

 

  • Tot slot moet worden opgemerkt dat muren die regelmatig aan regen worden blootgesteld, meer vocht absorberen. Ze zullen langer nodig hebben om te drogen, en op de lange termijn kan dit veel problemen veroorzaken.
isolation murs creux

De isolatie van spouwmuren: sterke en zwakke punten

Na het controleren of alle voorwaarden voor dit project bij ons team aanwezig zijn, moeten er nog andere vragen worden gesteld. Inderdaad, net als alle andere bestaande renovatietechnieken heeft de isolatie van muren veel voordelen, maar ook zwakke punten.

Wat betreft de sterke punten, kunnen we constateren dat muren – na het dak – de op één na grootste bron van warmteverlies vormen. Isolatie is dus perfect geschikt, omdat dit aanzienlijke energiebesparingen mogelijk maakt. We schatten dat u tot 25% kunt besparen op uw energierekening, wat zeker niet verwaarloosbaar is.

Bovendien zal deze isolatie ook de algehele prestaties van uw woning verbeteren en is het een pluspunt voor de toekomst van het gebouw. Het pand zal immers worden gewaardeerd bij een mogelijke doorverkoop. Met een breed scala aan isolatiematerialen is de isolatie van spouwmuren ook een vrij snel project, omdat er geen sloopwerkzaamheden nodig zijn. Wat het budget betreft, is het zonder twijfel de minst kostbare isolatie in vergelijking met binnen- of buitenisolatie.

Wat betreft enkele zwakke punten kunnen we spreken van vocht dat zich in uw huis kan vormen na het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Desondanks zijn er oplossingen voor deze eventualiteit, zoals de mogelijkheid om waterdicht gel in de muren te injecteren. Daarom raden we aan bijzonder voorzichtig te zijn en uw spouwmuur te inspecteren voordat de werkzaamheden beginnen. Om u optimaal te begeleiden, staan onze ISOLEAZ-experts klaar om u vanaf het begin tot de voltooiing van het project te ondersteunen.

Vraag raad aan ons team van experts

Kiezen van materialen voor spouwmuren

Het starten van een renovatieproject vereist dat u, in overeenstemming met uw behoeften en de algehele omgeving, verschillende belangrijke beslissingen neemt. Een daarvan heeft betrekking op de keuze van isolatiematerialen die op uw spouwmuren zullen worden aangebracht. Hiervoor zijn verschillende technieken beschikbaar en er zijn verschillende isolatiematerialen die geschikt zijn voor dergelijke toepassingen. We zullen de meest populaire bespreken, zoals ingeblazen glaswol, polyurethaanschuim en polystyreenkorrels.

EPS-korrels

EPS-korrels, ander woord voor polystyreenkorrels, zijn kleine witte bolletjes die in de spouw worden geblazen. Hoewel hun geluidsisolatie niet van dezelfde kwaliteit is als die van glaswol, zijn ze toch zeer bestand tegen vocht, wat waarschijnlijk hun sterke punt is. Bovendien zijn ze 100% recyclebaar en hebben ze geen impact op uw gezondheid. Ten slotte valt op dat EPS-korrels een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden voor zeer goede isolatie van uw muren tegen een zeer betaalbare prijs. Over het algemeen is het een zeer goede oplossing.

Glaswol

Glaswol is een speciale optie voor isolatie van spouwmuren die is ontworpen voor renovatie. Net als de eerder genoemde oplossing heeft het geen impact op de gezondheid van bewoners en is het goed bestand tegen vocht. Een ander voordeel is dat het voldoet aan milieunormen en dus milieuvriendelijk is. Wat de kosten betreft, is het ook een materiaal met een goede prijs-kwaliteitverhouding en vertoont het goede prestaties op het gebied van geluidsisolatie. Het is echter belangrijk op te merken dat glaswol een spouw van minimaal 5 cm vereist.

 

Polyurethaanschuim

Het laatste materiaal om te overwegen is polyurethaanschuim, dat vloeibaar in de spouw van de muur wordt gespoten, waardoor een perfect gelijkmatige laag ontstaat. Hoewel het iets minder effectief is dan andere oplossingen wat betreft geluidsisolatie, is het toch zeer duurzaam en bestand tegen allerlei vormen van vocht. Het is de meest haalbare optie als de spouw dun is of eenvoudigweg belemmerd.

Over het algemeen, afgezien van het budget, zullen verschillende factoren uw beslissing beïnvloeden bij de keuze van het materiaal. Dit kan de dikte van de spouw zijn, de grootte van de voegen of uw doel met betrekking tot deze isolatie. U moet dus bepalen of u thermische isolatie wilt of vooral het geluid van buiten wilt verminderen. Al deze elementen zullen u helpen de best mogelijke beslissing te nemen.

Vraag raad aan ons team van experts

Hoe kan men de kosten van de isolatie van spouwmuren schatten?

Om uw energiekosten te verlagen en verschillende problemen gerelateerd aan vocht te verminderen, is isolatie van muren of daken een onmisbare dienst. Heeft u spouwmuren in uw gebouw, dat al vele decennia oud is, en wilt u de nodige stappen ondernemen? Ons team van specialisten staat voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Om een goede schatting te krijgen van deze dienst, nodigen wij u uit om het formulier in te vullen dat beschikbaar is op onze website, zonder belangrijke informatie over te slaan. Afhankelijk van de totale oppervlakte van uw omgeving en de gewenste dienstverlening, kunnen onze professionals snel bij u terugkomen met een bijzonder uitgebreide commerciële aanbieding. We kunnen een gemiddelde prijs schatten tussen 130 en 160 euro per vierkante meter.

De verschillende bestaande subsidies

Net als bij alle grootschalige renovatiewerkzaamheden zullen de kosten relatief hoog zijn. Om u te helpen bij de financiering van projecten zoals binnenmuurisolatie (ITI), zijn er tal van subsidies en premies beschikbaar. Deze subsidies worden aangeboden door de overheid of regionale gemeenschappen om u in staat te stellen te kiezen voor hoogwaardige diensten zonder uw financiën te zwaar te belasten. Hier volgt een beknopt overzicht van de drie belangrijkste subsidieregelingen voor woningrenovatie die beschikbaar zijn in de verschillende gewesten van België.

Isolatiepremies voor Wallonië

Sinds 2019 is het energiesubsidiesysteem in Wallonië volledig herzien. Er is nu één enkele subsidie genaamd de ‘huursubsidie’ die zowel renovatie- als isolatiewerkzaamheden omvat en gericht is op het verbeteren van de energieprestaties van woningen. Deze ondersteuning is echter verdeeld in twee verschillende premies: de ‘auditpremie’, die de kosten dekt die verband houden met de voorbereiding van de werkzaamheden, en de ‘premie voor werkzaamheden’, die, zoals de naam al aangeeft, wordt toegekend op basis van de uitgevoerde werkzaamheden. Zoals bij veel financiële hulpmiddelen, is er een lijst met samenvattingen van mogelijke werkzaamheden in uw huis om in aanmerking te komen voor deze subsidie.

Primes rénovation RENOLUTION Bruxelles

Isolatiepremies voor Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het energiesubsidiesysteem sinds 2022 vernieuwd. Nu is er de ‘Renolution Premium’ beschikbaar. Deze ondersteuning kan worden aangevraagd na voltooiing van de werkzaamheden en helpt particulieren bij de financiering, tot wel 50% van het totale bedrag. Om in aanmerking te komen, moeten de uitgevoerde werkzaamheden op uw locatie vallen onder categorieën zoals daken, gevels, bouwplaatsinstallaties, verwarming, enzovoort.

Isolatiepremies voor Vlaanderen

Om huiseigenaren te ondersteunen bij energiebesparing, biedt het Vlaamse Gewest verschillende premies en interventies aan. Dit omvat bijvoorbeeld renovatiepremies of verminderingen van de onroerende voorheffing gedurende vijf jaar na aanzienlijke renovaties.

Onze werkgebieden

We zijn actief in heel België.

Brussel
Aarlen
Bastenaken
Charleroi
Namen
Seraing
Verviers

Luik
Bergen
Nijvel
Spa
Doornik
Eupen
Gembloux

4.5/5 - (15 votes)