+32 491 76 97 74

Uw expert in zolderisolatie

Isoleaz biedt ondersteuning bij zolderisolatie

Subsidie

Onze experts helpen u bij het verkrijgen van subsidies voor de isolatie van uw woning

Ondersteuning op maat

Wij zorgen voor een goede ondersteuning van het project. Voor, tijdens en na de werkzaamheden

Uw isolatie expert

Samenwerken met Isoleaz is een garantie voor kwaliteitswerk door gecertificeerde experts

ISOLEAZ, ons bedrijf voor zolderisolatie, werkt snel en op elk moment van de dag of nacht in heel België. Met onze professionele aanpak en expertise zorgen we ervoor dat uw zolder perfect geïsoleerd wordt. Uw tevredenheid is onze prioriteit !

Wat is zolderisolatie ?

Het isoleren van de zolder is essentieel voor het comfort van je huis en het verminderen van de verwarmingskosten gedurende alle seizoenen. Het vormt de belangrijkste bron van warmteverlies in slecht geïsoleerde gebouwen. Bij Isoleaz zijn onze oplossingen ontworpen voor alle gangbare daktypes, of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie.

Isoleren van verloren zolders

De term “verloren zolder” wordt gebruikt om het ongebruikte deel aan te duiden dat zich direct onder het dak bevindt. Over het algemeen is deze ruimte te krap om bewoonbaar te zijn of wordt de ontwikkeling ervan uitgesteld. Het wordt daarom als verloren beschouwd. Maar zelfs als dit deel onbewoond is, moet het geïsoleerd worden.

Dit project biedt verschillende voordelen, waaronder het optimaliseren van het thermische comfort van uw huis. Bovendien is het de meest effectieve manier om het energieverbruik voor verwarming en airconditioning onder controle te houden. Onder alle energie renovatieprojecten zou het isoleren van de zolder een prioriteit moeten zijn.

Op dit niveau vindt ongeveer 25% tot 30% van het warmteverlies in een huis plaats. Warmte heeft namelijk de neiging om op te stijgen en ontsnapt voornamelijk via het dak wanneer dit onvoldoende is geïsoleerd.

Isolation-toiture_74624006
Isolation de façade

Isolatie van inrichtbare en bewoonbare zolders

Het isoleren van de zolderruimte voor verbouwing is een belangrijke stap bij het bouwen of renoveren van een woning. Dit zal niet alleen de leefruimte optimaliseren, maar ook de bescherming en het comfort van het gebouw verbeteren. Met name omdat deze ruimte en het dak essentiële punten zijn voor het optimaliseren van de energieprestaties van uw woning. In de zomerperiode houdt het warmte vast, terwijl het in de winterperiode warmte laat ontsnappen. Het isoleren van de zolderruimte in uw huis creëert dus een evenwicht dat het thermische comfort verhoogt.

De inrichtbare zolder is dat deel onder het dak dat kan worden omgebouwd en bewoond. In tegenstelling tot de zogenaamde “verloren zolder”, wordt deze ruimte niet gehinderd door het dakgebinte. De hellingshoek van de dakhellingen, deze schuine constructie-elementen van een schuin dak, bedraagt hier minimaal 35%. De hoogte van onder het dak is doorgaans groter dan of gelijk aan 1,80 m.

Hoe verloopt het proces bij het isoleren van een zolder ?

Zolderisolatie wordt volgens een precieze procedure uitgevoerd, met als essentiële stappen:

 • Inspectie van de zolder: Controleer de staat van het dakgebinte, de kepers, de schuine dakvlakken en de vloer. Vergeet niet de toestand van het ventilatiesysteem op dit niveau te inspecteren. Identificeer eventuele vochtproblemen die de structurele integriteit van uw dak kunnen beïnvloeden.
 • Meet het te isoleren oppervlak: Deze metingen zullen je helpen bij het vaststellen van de geschikte hoeveelheid isolatie. De isolatielaag op uw zolder moet een minimum diepte van 270 mm hebben.
 • Vaststellen van de optimale isolatie: De beslissing wordt beïnvloed door uw budget en de toegankelijkheid van uw zolder. Houd ook rekening met de R-waarde en de warmteweerstand van het materiaal, afhankelijk van de klimaatzone waarin uw huis zich bevindt.
 • De isolatie plaatsen: De gekozen methode en de implementatie ervan kunnen vrij complex zijn. Overweeg professionele hulp in te schakelen van experts op dit gebied, zoals Isoleaz, om ervoor te zorgen dat het werk wordt uitgevoerd volgens de hoogste professionele standaarden.

Wat zijn de voordelen van het isoleren van de zolder ?

Verbetering van het comfort van uw huis

Het isoleren van uw zolder zorgt voor een gezondere ruimte in uw huis. Vocht, tocht, schimmel en vervuilende stoffen van buitenaf kunnen niet langer uw huis binnendringen. Door deze werking ervaart u gedurende het hele jaar door van meer thermisch comfort. Dit komt doordat warmte zich op natuurlijke wijze verspreidt van de warmste naar de koudste ruimte. Wanneer de isolatie goed is gekozen en geïnstalleerd, hoeft u zich geen zorgen te maken over energieverlies.

Houd er rekening mee dat, bij een goede uitvoering van de werkzaamheden, u ook tot op zekere hoogte bescherming tegen geluidsoverlast kunt verwachten. Dit draagt bij aan een gezuiverd en comfortabel interieur, zowel op het gebied van warmte als geluid.

Verlaging van uw energierekening

Het isoleren van uw zolder, of deze nu verloren of bewoonbaar is, vermindert aanzienlijk het energieverlies in uw huis. ADEME geeft aan dat 30% van het warmteverlies in een slecht geïsoleerd gebouw plaatsvindt via het dak.

Hierdoor kunt u een aangename kamertemperatuur behouden met een lager energieverbruik voor verwarming of airconditioning. Deze afname in energieverbruik resulteert direct in lagere bijhorende kosten. Hierdoor bespaart u tot wel 30% op uw energierekening.

Houd er rekening mee dat het installeren van thermische isolatie ook recht geeft op financiële steun van de overheid. Hierdoor zal uw investering zich sneller terugverdienen.

Verhoging van de waarde van uw woning

Het isoleren van uw dak of zolder kan de waarde van uw woning verhogen. Deze werkzaamheden optimaliseren namelijk de energieprestaties van uw woning, waardoor deze minder energie verbruikt, comfortabeler wordt en een meerwaarde krijgt op de vastgoedmarkt. Daarnaast is een goed geïsoleerd dak of zolder beter beschermd en dus duurzamer.

Deze hogere vastgoedwaarde is van groot belang bij het verkopen of verhuren van uw woning, omdat u hierdoor gemakkelijker en sneller een koper kunt vinden. Dankzij dit voordeel heeft u zelfs de mogelijkheid om een hogere prijs te vragen dan de huidige marktprijs.

Een milieubewuste actie

Door uw zolder of dak te isoleren, verbetert u de energieprestaties van uw huis. Het zal minder energie verbruiken om een comfortabele temperatuur te bereiken en te behouden, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen wordt verminderd.

De afname van het energieverbruik, of het nu voor verwarming of airconditioning is, leidt ook tot een vermindering van uw kooldioxide-uitstoot. Kooldioxide behoort tot de broeikasgassen die verantwoordelijk worden gehouden voor de aantasting van de ozonlaag, wat de basis vormt voor klimaatverandering.

Door uw zolder of dak te isoleren, draagt u bij aan milieubescherming.

Vraag raad aan ons team van experts

Hoe isoleert u de zolder ?

Verschillende technieken voor zolderisolatie

Deze handeling is bedoeld om de warmte in uw huis vast te houden. De gebruikte techniek wordt daarom gekozen op basis van verschillende criteria, waarbij rekening wordt gehouden met het gebruik van de ruimte. U heeft dus verschillende opties voor de uitvoering, afhankelijk van of u een verloren of bewoonbare zolder wilt isoleren.

Verloren zolder

Als deze ruimte niet kan worden verbouwd, is het aan te raden te kiezen voor isolatie op vloerniveau. Over het algemeen zijn de blaasmethode en de wolmatten methode het meest populair voor het isoleren van dit deel van uw huis.

Om te blazen, moet er vlokkige isolatie op de vloer van de ruimte onder je dak leggen. Deze handeling moet gelijkmatig worden uitgevoerd, waarbij zettingen moeten worden vermeden, totdat de gewenste dikte is bereikt.

De techniek van wolmatten houdt in dat wolmatten worden uitgerold op de vloer van uw zolder. Dit materiaal moet in een uniforme dikte worden aangebracht om de waterdichtheid van de hele installatie te garanderen.

Inrichtbare of bewoonbare zolder

Indien de ruimte onder uw dak bewoonbaar is, heeft u de keuze om deze aan de binnen- of buitenkant van de dakrand te isoleren. Kiest u voor isolatie aan de binnenkant, dan plaatst u isolatiemateriaal in rollen of panelen onder de dakrand om warmteverlies via de nok van uw huis te voorkomen. Vergeet niet het isolatiemateriaal te bedekken met een dampscherm om condensatie te voorkomen.

Het is ook mogelijk om isolatiewerkzaamheden van buitenaf uit te voeren, hoewel deze aanpak doorgaans wordt toegepast bij nieuwbouw of dakrenovaties. De werkzaamheden hebben geen invloed op de bewoonbare ruimte. Hierbij wordt de isolatie op de latten van uw dak aangebracht voordat de dakbedekking wordt geplaatst.

Isolatiematerialen voor zolders

Er zijn verschillende oplossingen op de markt om de nok van uw huis te isoleren. Het gekozen materiaal moet voldoen aan een aantal efficiëntiecriteria, waaronder het toegewezen budget en de gewenste warmteweerstand van het materiaal. Houd er rekening mee dat deze energieweerstand voornamelijk afhangt van de thermische geleidbaarheid en de dikte van het materiaal.

Verloren zolder

Aangezien de beperkte omvang van uw zolderruimte, kunt u deze effectief isoleren met materialen zoals panelen, rollen, losse vulling of schuim. Losse isolatie is ideaal voor dit type dakruimte.

 • Rollen van minerale wol: U kunt kiezen tussen glaswol, steenwol en hennepwol. Ze moeten zonder openingen tussen elke strip worden geïnstalleerd, waarbij wordt vermeden dat de bestaande ventilatie wordt geblokkeerd.
 • Isolatie met harde of halfharde panelen: Deze materialen zijn eenvoudig te installeren en zijn effectief in het thermisch isoleren van de nok van uw huis.
 • Bulkmaterialen: Voor dit gebruik zijn vlokken van minerale wol, cellulosewatten, kurkkorrels, enz. geschikt. Deze isolatiematerialen worden op de zoldervloer geblazen. Deze methode is eenvoudig te implementeren en bijzonder effectief in het verbeteren van de energieprestaties van uw dak.
 • Polyurethaanschuim: Deze schuimspray is met name geschikt voor zolders waar het mogelijk is om te lopen.

Inrichtbare of bewoonbare zolder

De ruimte onder je dak wordt als bewoonbaar beschouwd als er één of meerdere leefruimtes van kunnen worden gemaakt. Deze ruimte wordt exclusief geïsoleerd met rollen- of paneelisolatie aan de binnen- of buitenkant van je dak.

Er zijn verschillende materialen beschikbaar wanneer u van binnenuit wilt isoleren. U heeft de keuze uit minerale wol, synthetische stoffen zoals EPS en polyurethaan, en natuurlijke materialen zoals houtwol en watten. De isolatie wordt in een enkele laag tussen de kepers geplaatst of in dubbele lagen onder de dakrand. Deze techniek is eenvoudig te installeren.

Door de zolder te bekleden met hardhouten panelen, wordt de inrichtbare zolder van buitenaf geïsoleerd. Deze methode heeft de voorkeur wanneer de ruimte al is verbouwd en het budget beschikbaar is.

Vraag raad aan ons team van experts

Wat zijn de kosten voor zolderisolatie ?

Zolderisolatie : een langetermijninvestering

De kosten van dit project variëren afhankelijk van verschillende criteria. Het varieert per dienstverlener, afhankelijk van de toegepaste techniek, het gebruikte materiaal, de omvang van het te isoleren oppervlak, de toegankelijkheid van de ruimte die geïsoleerd moet worden… De uiteindelijke kosten worden voornamelijk bepaald door het beschikbare budget. Natuurlijk wil elke huiseigenaar zoveel mogelijk energie besparen voor verwarming en koeling, zonder daarvoor onnodig veel geld uit te geven.

Gemiddeld betaalt u in België zo’n 20 tot 50 euro per vierkante meter om ongebruikte zolders te isoleren. Voor het isoleren van bewoonbare zolderruimtes kunt u rekenen op een prijs van 25 tot 110 euro per vierkante meter.

Let op dat deze investering zichzelf vrij snel terugverdient. De besparingen op energieverbruik zijn bijzonder hoog, afhankelijk van de effectiviteit van het werk. U kunt zelfs verwachten tot 30% te besparen op uw normale energierekening. Daarnaast zijn er verschillende vormen van Belgische overheidssteun beschikbaar om de kosten voor het isoleren van verloren of bewoonbare zolderruimtes te verlagen.

Het is daarom essentieel om eerst een offerte aan te vragen bij dienstverleners in uw regio voordat u een beslissing neemt. Aarzel niet om contact op te nemen met Isoleaz voor een gratis, gedetailleerde, gepersonaliseerde en vrijblijvende offerte.

Subsidies voor isolatie van zolders in België

In België voorziet de overheid in subsidies voor het isoleren van zolders of daken, waaronder een verlaagd btw-tarief. Bovendien zijn er ook andere hulpmiddelen die variëren afhankelijk van de regio.

Financiële overheidssteun per regio

In het Brussels Gewest heeft u recht op:

 • Een energietoeslag van 35 tot 55 euro per geïsoleerde vierkante meter met een isolatie U-waarde van minimaal 4,5 m² K/W
 • Een renovatiepremie
 • Een subsidie voor energie-audit ter hoogte van 50-70% van de totale kosten van uw project
 • Een tegemoetkoming van 10 euro per vierkante meter bij het toepassen van isolatiemateriaal uit biologische bronnen
 • Een Ecoreno groene lening met een rentepercentage van 0 tot 2%


Als u in het Waalse Gewest woont, kunt u aanspraak maken op:

 • Een vergoeding van 0,15 tot 0,90 euro per kilowattuur bespaarde energie door isolatie met een U-waarde ≤ 0,20 W/m²K
 • Een subsidie voor een energieaudit variërend van 110 tot 660 euro, afhankelijk van de inkomenscategorie van de aanvrager
 • Een lening zonder rente van Rénopack of Ecopack
 • Een belastingvermindering van 30% op de totale kosten van de uitgevoerde werkzaamheden


Voor gebouwen gelegen in Vlaanderen kunt u het volgende aanvragen:

 • Een subsidie van ten minste 8 euro per vierkante meter voor isolatie met een R-waarde van minimaal 4,5 m² K/W
 • Een renovatiepremie variërend tussen 1250 en 4750 euro
 • Een subsidie van 2500 tot 5000 euro voor het EPC-label
 • Fiscale voordelen
 • Een lening van maximaal 60 000 euro

Vereisten voor het verkrijgen van deze subsidies

Voor al deze financiële steun zijn er bepaalde voorwaarden aan verbonden. Aanvragers dienen 18 jaar of ouder te zijn, een wettelijk recht op de woning in België te hebben en te beschikken over een Belgische bankrekening. U moet uw project ook toevertrouwen aan een bedrijf dat in België gevestigd is en geregistreerd staat bij La Banque-Carrefour van het land. Als erkend, gecertificeerd en ervaren dienstverlener gevestigd in België, is Isoleaz, ons isolatiebedrijf, uw ideale partner. We beschikken over alle voorwaarden om uw project tot een goed einde te brengen.

Renovatiepremies RENOLUTION Brussel

Waarom Isoleaz kiezen voor uw zolderisolatie?

Expertise van ons bedrijf en installateurs

Bij Isoleaz hebben we een team van gekwalificeerde en ervaren professionals in dit vakgebied. Elk lid van ons team wordt voortdurend getraind om altijd voorop te lopen op het gebied van innovatie. Wij zijn dan ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van technologie, materialen en standaarden die gelden in ons vakgebied.

Daarnaast zijn wij gevestigd in België, waardoor we bekend zijn met de specifieke eisen van elke gemeente. U kunt er dan ook op vertrouwen dat onze installateurs uw huis efficiënt zullen isoleren, volledig in overeenstemming met de geldende wetgeving.

Onze diensten inschakelen staat tevens garant voor een grondige en zorgvuldige diagnose voorafgaand aan het werk. Daarnaast bieden wij u tijdens het gehele project volledige op maat gemaakte ondersteuning afgestemd op uw behoeften.

Efficiënt en kwalitatief werk

Door gebruik te maken van de diensten van Isoleaz bent u verzekerd van kwalitatieve en efficiënte werkzaamheden bij het verbeteren van de energieprestaties van uw zolder en/of dak. Hoewel dit werk op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, is het in werkelijkheid behoorlijk complex en vereist het bewezen vaardigheden, uitgebreide ervaring en specifieke hulpmiddelen. Bij Isoleaz hebben we al deze vereisten.

Daarnaast kunnen bepaalde taken op hoogte worden uitgevoerd. Het gebruik van specifieke materialen kan zelfs extra zorg en bescherming vereisen… Elk teamlid is getraind en ervaren in het uitvoeren van dergelijke taken. Je kunt er dus op vertrouwen dat Isoleaz de klus efficiënt klaart.

Het inschakelen van onze gespecialiseerde diensten in dit vakgebied zorgt ervoor dat uw project volgens de hoogste standaarden wordt uitgevoerd. Isoleaz staat garant voor effectieve isolatie van zolders of daken tegen een betaalbare prijs, met volledige ontzorging.

Onze werkgebieden

Wij zijn actief in heel België.

Brussel
Brugge
Antwerpen
Leuven
Gent
Mechelen
Kortrijk
Hasselt
Aalst

Ieper
Hoogstraten
Geel
Turnhout
Genk
Waregem
Oostende
Roeselare
Vilvoorde

Overweegt u isolatiewerken uit te laten voeren? Dan is het essentieel om het werk toe te vertrouwen aan een isolatiespecialist zoals Isoleaz. Deze beslissing brengt tal van voordelen met zich mee.

Rate this page